fbpx
Uncategorized

STRESS

DET GODE STRESSET

Stress trenger ikke være noe stort problem. Har du mye stress i hverdagen er det ikke dermed sagt at du blir plaget av det. Det er hvordan du lar deg påvirke av stresset som gjør en forskjell. Stress er hva du gjør det til selv.

Alle er vi utstyrt med en kamp og flukt respons i kroppen, den er god å ha når vi blir utsatt for stress eller vi oppfatter det som en ubehagelig situasjon eller en fare. Da er det viktig at vi etterpå har mulighet for å sette oss ned for å innhente oss igjen. Hvis vi kunne gjøre som f.eks katten når den har vært på jakt en hel natt kommer den inn om morgenen å legger seg for å hviler hele dagen før den igjen er ute å jakter på natten etter mat.

Vi lever gjerne i et liv med mye høyt tempo, forventinger fra oss selv og andre, konkurranse om å være best, flinkest og kanskje det å ha det finest rundt seg. Vi er i full beredskap hele dagen også når vi kommer hjem fra jobb. Det vil si at vi er i kamp og flukt respons hele tiden, kroppen forstår ikke når den skal få hvilt ut og roet seg ned. For om natten har vi lett for å tenke på alt hva vil skulle ha gjort og ikke har fått gjort etc. Det kan være en utfordring i at vi ikke klarer å sette grenser for oss selv, og det å ha tid til å være tilstede her og nå. Tankene våre har lett for å være et annet sted en der vi er akkurat nå.

Hvordan kan vi klare å finne små muligheter til å hente oss inn i en aktiv hverdag?

Hvis vi tar oss tid til å være tilstede «her å nå» når vi gjør forskjellige oppgaver som f.eks å spise mat, unngår å være på telefon eller gjøre flere ting samtidig som vi spiser fordi sentralnervesystemet klarer ikke å skille på om vi er i fare når vi spiser å «skroller» på telefonen eller om vi er i en ubehagelig situasjon som setter kroppen i en flukt og kamp respons.

Vi kan også bruke pusten vår bevisst igjennom dagen for å ha en balanse i det autonome nervesystemet. Det gjør vi ved å ta oss to minutter innimellom aktiviteter som gjør at vi har et unødvendig høyt aktivitetsnivå i det sympatiske nervesystemet. Når vi har fokus på en rolig pust aktiverer vi parasympatiske nervesystemet , det som gir oss ro. Vi kan være like effektive, men vi lar pusten flyte fritt hele tiden uten stans. Vi skal ikke gå å holde pusten, den skal flyte fritt hele tiden. Pusten blir påvirket av vår sinnstilstand.

https://nhi.no/kroppen-var/organer/autonome-nervesystem les denne å få mer informasjon om det autonome-nervesystemet.

Jeg er utdannet innen frisør, NLP og pusteveiler. Frisør utdannelsen tok jeg på Glemmen v.g.s i 1987. Etter utdannelsen flyttet jeg til Oslo og jobbet der noen år før ferden gikk videre til Hamar og Øvre Vang. Etter noen år ble jeg syk og frisk igjen, da jeg ble frisk tok jeg NLP utdannelsen på Praxiz i Fredrikstad. Da oppdaget jeg hvor viktig og hvor avhenginge vi er av pusten, og startet opp veiledning av pust hos Anette Aarsland i Oslo. Nå har jeg tatt pusteveiledningen med meg til Hamar og omegn der jeg er den eneste som veileder i Anette Aarsland sine pusteteknikker.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.