fbpx
Blogg,  Uncategorized

Effekten av pusten

Jeg er, som du har forstått opptatt av effekten av pusten. Hvordan den påvirker oss i forskjellige situasjoner, hvilken påvirkning den har på helsen vår, og hvordan pusten er ved en fysisk anstrengelse. Det er kø i butikken, på veien eller for å sjekke inn til et fly. Forsinkelser hos lege, frisør, tannlege osv. Når jeg mister kontrollen og oversikten oppleves det som et kaos inne i hodet mitt. Hvordan er pusten da? Hvordan er pusten utenfor komfortsonen? Har du tenkt over det?  Hvordan opplever du pusten din i forskjellige situasjoner.

Det er viktig å la magen bevege seg når vi puster. Det vi helst skal gjøre er å puste med magen slik som et lite spedbarn gjør.  Da sendes de indre organene på en spa-behandling. Mellomgulvmuskelen beveger seg opp i hvilestilling ved utpust og beveger seg ned når vi puster inn. Dette påvirker tarmen, som igjen setter i gang fordøyelsen og forbrenningen vår. Vi får en variasjon i hjerterytmen, noe som er positivt for helsen vår. Med en rolig utpust får vi oksygen til hjernen og muskulaturen, og alt dette blir påvirket av en rolig utpust og det flott.

I dagens samfunn oppleves mye stress og overfladisk pusting. Mange blir syke pga stress eller får muskelsmerter, vond/stiv nakke, hodepine og i verste fall blir utbrent og psykisk syke. Slik ble jeg selv etter langvarig stress. To minutter rolig utpust vil gi en mulighet til å ta tilbake kontrollen og klarne hjernen i en stresset situasjonen.

Dette er ren fysiologisk og forskningsbasert pust. For når vi puster rolig ut aktiverer vi det parasympatiske nervesystemet som sender signaler til hjernen om at faren er over og vi kan roe ned. (Rest and digest) All energi går tilbake til de indre organene, hjerte slår langsommere, blodtrykket går ned (gjelder stress), kortisol nivået synker, østrogen og testosteron nivået øker, immunforsvaret blir aktivert pga at energien går tilbake til de indre organene fra armer og ben, angstnivået går ned, vi sovner lettere, tenker klarere og får bedre konsentrasjon. Vi vil bli bedre til å ta gode valg og ha en bedre kontroll på reaksjonene våre, fordi vi får nok oksygen til hjernen og muskulaturen vår.

Denne pusteteknikken jeg brenner for gjøres 6-7 ganger og tar ikke mer en 2 minutter å gjennomføre, når vi først har lært hvordan de skal gjøres. Vi puster ut på en sss-lyd og slipper magen fri. Det er mange av oss som ikke helt klarer å slippe magen fri med en gang fordi vi har lært at vi skal holde magen inne, har hatt trange klær som har hindret bevegelse av magen eller vi påvirkes av ytre stress. Med disse øvelsene jobber vi med den viljestyrte delen av pusten. Vi har pusteøvelser som styrker mellomgulvmuskelen vår, noe som er viktig i forhold til å ha en rolig pust i hverdagen. Disse pusteteknikk øvelsene kan utføres over alt, vi trenger ikke noen hjelpemidler. Det er kun du og pusten din. Pusten har vi med oss overalt.

Når pusten blir rolig gjenskapes roen i kroppen, og hjernen og muskulaturen får nok oksygen.

                                                        

 

Jeg er utdannet innen frisør, NLP og pusteveiler. Frisør utdannelsen tok jeg på Glemmen v.g.s i 1987. Etter utdannelsen flyttet jeg til Oslo og jobbet der noen år før ferden gikk videre til Hamar og Øvre Vang. Etter noen år ble jeg syk og frisk igjen, da jeg ble frisk tok jeg NLP utdannelsen på Praxiz i Fredrikstad. Da oppdaget jeg hvor viktig og hvor avhenginge vi er av pusten, og startet opp veiledning av pust hos Anette Aarsland i Oslo. Nå har jeg tatt pusteveiledningen med meg til Hamar og omegn der jeg er den eneste som veileder i Anette Aarsland sine pusteteknikker.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.