fbpx
Skrik, angst og fobier
Blogg

HVOR VANLIG ER ANGST?

Det er mange som slilter i hverdagen i dagens samfunn

Jeg opplever at det er mange som sliter med en eller annen type overdreven redsel eller en fobi og angst. Dette igjen påvirker måten du puster på. Min opplevelse av angst var at jeg holdt mer eller mindre pusten og følte at jeg ble kvalt. Jeg har en folder fra Rådet for psykisk helse. Jeg har hentet ut informasjon om fobier og angst fra denne foldere.

redsel går over til angst

Flere kvinner enn menn

Det er ca 30 % som i dag får en angstlidelse i løpet av livet. Vanligst er spesifikke fobier og sosial fobi, ca 4 % får generalisert angstlidelse, 3 % panikklidelse og 1 % tvangslidelser. Det er flere kvinner enn menn som får en depresjon eller angstlidelse. Rundt 5 % får en posttraumatisk stresslidelse i løpet av livet.

Felles for de forskjellige angstlidelsene er følelsen av frykt, sterk redsel eller et veldig sterkt ubehag. Hvis du opplever angst vil du prøve å unngå de som utløser ubehaget eller angsten.

Du er ikke alene

Du trenger ikke skamme deg fordi du har det slik. Vær heller åpen blant venner og familie om at du synes ting kan være vanskelig. Da har de en mulilghet til å være med på å hjelpe deg til å utfordre angsten.

Her en beskrivelse av noen typer angst og fobier.

Sosial angst betyr at du føler ubehag eller angst i møte med andre mennesker, enkelte gruppe mennesker eller i bestemte situasjoner.

Spesifikke fobier betyr at du er veldig redd for edderkopper,å ta fly, gå til tannlegen eller store høyder etc. Da er du så redd at det hemmer deg i hverdagen og at du prøver å unngå å gjøre denne aktiviteten.

Tvangslidelser innebærer at du får uvelkomne og ubehagelige tanker eller bilder i hodet. Ritualer eller tvangshandlinger brukes for å jage bort tankene og bildene. Mange kjenner skam når de sliter med tvangstanker.

Panikkangst betyr at man får hjertebank og svette. Mange blir redd for å besvime, bli kvalt eller dø. Redselen for nye anfall kan gjøre at man isolerer seg hjemme.

DU ER IKKE ALENE

Husk at du er ikke alene om å ha tvangslidelser, panikkangst eller andre former for angst og fobier. F.eks så er det ingen i denne verden som har dødd av panikkangst. Det værste som kan skje er at du besvimer og da har du det autonome nervesystemet som pusten er en del av. Innpusten går helt av seg selv og det er det som skjer når du besvimer. Pusten går inn. Her kan du søke hjelp http://www.hjelptilhjelp.no / www.angstringen.no ønsker du å kontakte noen angående tvangslidelser kan du kontaktehttp://www.ananke.no

Jeg er utdannet innen frisør, NLP og pusteveiler. Frisør utdannelsen tok jeg på Glemmen v.g.s i 1987. Etter utdannelsen flyttet jeg til Oslo og jobbet der noen år før ferden gikk videre til Hamar og Øvre Vang. Etter noen år ble jeg syk og frisk igjen, da jeg ble frisk tok jeg NLP utdannelsen på Praxiz i Fredrikstad. Da oppdaget jeg hvor viktig og hvor avhenginge vi er av pusten, og startet opp veiledning av pust hos Anette Aarsland i Oslo. Nå har jeg tatt pusteveiledningen med meg til Hamar og omegn der jeg er den eneste som veileder i Anette Aarsland sine pusteteknikker.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.