fbpx
Blogg,  Uncategorized

ANGST HVA ER DET?

Angst er det noe mørkt,trangt eller kaldt? Har du noen tanker om det?

For meg er angst noe mørkt og skremmende.

Vi opplever angst på forskjellige måter. Noen er mer mottakelig for angst når de er overarbeidet eller slitne, ute blant mange mennesker, er i trange rom, kan sikkert nevne enda flere muligheter. Det er mange måter å ha angst på, men jeg tenker at for de fleste så hyperventilerer de eller holder pusten og føler at de blir kvalt. En ting som er 100% sikkert er at det er ingen som har død av å ha angst. Kanskje ikke det du ønsker å høre når angsten står på som verst.

For meg var angsten noe mørkt, tungt og hardt som startet i magen og vandret opp imot halsen og til slutt kom følelsen av å bli kvalt. Mitt problem var at jeg først pustet raskt inn og ut av munnen og til slutt holdt jeg pusten. Når jeg pustet raskt inn og ut gjennom munnen aktiverte jeg angsten min.

Jeg sendte signaler til det sympatiske nervesystemet som varsler fare, all energi forsvant ut i armer og ben og jeg var beredt og pustet raskt. Problemet var at det var ingen fare, kroppen min hadde kommet inn i et dårlig mønster der den trodde at alt var farlig. Jeg boostet stresshormonene mine hele tiden.

Denne kan man jo lett bli redd

Det er et problem i dagens samfunn at vi puster overfladisk og har en svak hyperventilering i det daglige, vi rett og slett puster inn for mye. Når vi har angst eller indre uro kan muskelspenninger mange ganger hindre hele pusteprosessen og det fører til lave verdier av co2. Vi får en dårlig utnyttelse av oksygenet fra blodet vårt og igjen gjør det noe med livskvaliteten vår.

Ifølge «Klinisk psykolog doktor Fred Muenche, er det en klar sammenheng mellom jevnlige pusteøvelser og bedring av depresjon eller angst. Uansett hvilken form de valgte for stresshåndtering, enten det var mindfulness, meditasjon eller yoga så er det den dype rolige pusten som er avgjørende.  At pusten hadde effekt på angst og stressreaksjoner syntes han var helt naturlig fordi et rolig pustemønster øker aktiviteten i det parasympatiske nervesystemet og senker aktiviteten i det sympatiske nervesystemet.» Fred Muenche Kilde:»pusten,hvordan puste deg trygg,sunn og avslappet» av Nina Hanssen og Anette Aarsland

Nervøse, anspente og stressede mennesker har en overaktivitet i det sympatiske nervesystemet, og det kan vi regulere med en rolig pust. Men vet du hvordan du gjør det for å få mest mulig effekt?

Jeg er utdannet innen frisør, NLP og pusteveiler. Frisør utdannelsen tok jeg på Glemmen v.g.s i 1987. Etter utdannelsen flyttet jeg til Oslo og jobbet der noen år før ferden gikk videre til Hamar og Øvre Vang. Etter noen år ble jeg syk og frisk igjen, da jeg ble frisk tok jeg NLP utdannelsen på Praxiz i Fredrikstad. Da oppdaget jeg hvor viktig og hvor avhenginge vi er av pusten, og startet opp veiledning av pust hos Anette Aarsland i Oslo. Nå har jeg tatt pusteveiledningen med meg til Hamar og omegn der jeg er den eneste som veileder i Anette Aarsland sine pusteteknikker.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.